Jordi Folck
BIOGRAFIA
jordifolck@gmail.com

Va néixer a Reus, però va passar els deu primers anys a un poble de poc de més de 1000 habitants, Montbrió del Camp. Després, amb la seva família va traslladar-se, per raons d'estudis, a la capital del Baix Camp.

Allí assisteix, als catorze anys (1975), a l'Agrupació Fotogràfica de Reus, on estudia el seu primer curs de fotografia, que inclou els processos de laboratori en blanc i negre. Els anys següents, i fins la seva anada a Barcelona, procedeixen els seus primers revelats i positivats al laboratori escolar de La Salle.

En la dècada dels 70 es produeixen també les seves primeres aparicions damunt d'un escenari: Les armes de Bagatel•la i El somni de Bagdad, ambdues del dramaturg Benet i Jornet, a més dels Pastorets de Josep Maria Folch i Torres al teatre de l'Orfeó Reusenc, en són les primeres experiències. De l'any 1977 a 1980 és membre de la coral de l'Orfeó Reusenc.

L'any 1980 inicia estudis de periodisme a la Universitat Autònoma a Bellaterra. Poc després comença a col•laborar com a redactor i locutor a Antena 3 Radio amb "Claqueta", programa de crítica cinematogràfica; estén les seves col•laboracions cinematogràfiques al Diari de Tarragona i a Ràdio Reus, de la cadena Ser. Després de llicenciar-se en periodisme reprèn estudis de publicitat, que enllesteix l'any 1989; el mateix any crea la seva pròpia agència de publicitat: Folch-Genius & Co.

L'any 1990 publica el seu primer llibre, La Rosa de Reus, finançat pels comerciants locals, on crea una història subordinada a les necessitats publicitàries dels anunciants. L'any 1995 publica Un Consomé de Contes, recull de narracions sobre hàbits alimentaris, el qual resulta premiat per l'Institut Català del Consum de la Generalitat. L'any 1997 obté el premi Carmesina de literatura infantil per El Viatge extraordinari d'un tap de banyera una al•legoria sobre la creativitat, tribut a Gianni Rodari.

El mateix any reinicia estudis teatrals a Barcelona a l'escola de Xavier Gratacòs. L'any 1995 intervé en el paper de passant de notari a la sèrie de TV3 Dones d'aigua, amb Montserrat Carulla, Carme Elies i Carme Samsa, entre d'altres. L'any 2003 ho farà a la sèrie El cor de la ciutat com a doctor Carreres, amb Jordi Boixaderes. Intervé en dos curtmetratges i en diversos espots publicitaris: la seva aparició com a actor i model es desenvolupa fins a l'actualitat.

L'any 1998 torna a Barcelona i ingressa com a Director Creatiu a Columna Comunicació, vinculada al grup editorial Columna, després que aquesta hagués absorbit la seva pròpia agència. L'any 1999 funda l'empresa "Veus Públiques", una agència de publicitat amb seu a Barcelona vinculada al grup Enciclopèdia Catalana. És, paral•lelament, editor de les revistes Espais mediterranis i El Correu de la Unesco, Catalunya.

El mateix any 1999 guanya el premi Josep Ferré i Gual de Tarragona de textos teatrals amb Contes a la lluna trista, i el premi Guillem Cifre de Colonya amb La Guerra dels Xiclets, una comèdia negra tribut a Roald Dahl de la qual ha preparat la seva adaptació teatral. Dos anys després guanya, amb aquesta obra, el premi "Protagonista Jove" que concedeixen les biblioteques i les escoles de Catalunya.

Història de un Bolígrafo és obra d’encàrrec i homenatge al bolígraf Bic, en el seu 50è aniversari a Espanya. (La Galera). El llibre fou presentat per l’acadèmcia i escriptira Ana María Matute l’any 2002.

L'any 2002 reinicia estudis de fotografia, vint-i-cinc anys després del seu primer curs a Reus, a l'Institut d'Estudis Fotogràfics de Catalunya. Continuarà després amb diversos estudis monogràfics de retrat amb Humberto Rivas (Premi Nacional de Fotografia), processos avançats de laboratori, experimentació en blanc i negre, il•luminació, fotografia de mig format...

L'any 2003 l'Ambaixada de la República Txeca finança la seva primera exposició fotograficoliterària intitulada Praga, tota la bellesa del món, un recull de quaranta fotografies en blanc i negre fetes al llarg de cinc viatges a Praga i amb textos del Premi Nobel de Literatura Jaroslav Seifert, Manuel Vázquez Montalbán, Teresa Pàmies, Monika Zgustovà, Jiri Orten, Angelo Ripellino i diversos autors europeus. Fins al dia d'avui aquesta exposició ha estat vista a Mont-roig del Camp (Tarragona), Barcelona i Reus.

El mes de març de 2004 abandona totes les seves activitats professionals per reforçar la seva trajectòria com a escriptor i com a fotògraf. Inicia les seves col•laboracions a les revistes Viari, de la Generalitat de Catalunya, i Puzzle, d'aparició trimestral, on publica el resultat dels seus viatges conjuntament amb un text escrit. Aquell mateix any inicia un seguit de viatges per diversos països (vuit, en total), viatges que realitzarà també l'any 2005 (sis), els quals li permeten bastir un arxiu fotogràfic dotat de milers de negatius per a un futur projecte de fototeca.

El mes d'abril del 2004 el seu llibre 666 calaixos es converteix en el llibre més venut a Catalunya a la diada de Sant Jordi com a llibre infantil i juvenil. Arran d'aquest fet comença un seguit de visites a centres escolars de tot el país que encara continua. El mes de maig obté el premi Barcanova de literatura juvenil amb l'obra El Manuscrit de les Bèsties, una novel·la de caràcter gòtic, actualment en la seva tercera edició i ja publicada en castellà per Anaya.

Altres obres seves són Trucades des del Cel (Barcanova, 2006), “L’única i veritable llegenda de Sant Jordi contada pel drac / “La única y verdadera leyenda del caballero contada por el dragón” (La Galera, 2007), “Vols fer el favor d’apujar-te els pantalons? (Barcanova, 2008), una sàtira sobre el món de la moda. L’abril del 2012 publica sis llibres: “Llibre de l’Apocalipsi” sobre l’arribada de la fi del món en clau còmica i protagonitzada per un cap de 100 dracs; “Les vacances alla romana de la senyoreta Strauss i els seus amics (Baula), la novel·la guanyadora del Premi Folch i Torres de novel·la “Llibre d’encanteris de la vella Taràndula”, inici de la saga de “L’avi calavera” (les aventures de es publiquen l’any 2015) “Primera memòria d’Abel” un al·legat tràgic contra la intolerància en un llibre epistolar de cartes d’amor entre dos nois a partir de fets reals i molt recomanat en les escoles on es persegueix l’homofòbia , un llibre de fotografies de viatges “La Ciudad Soñada” i “La dona vestida de negre” un thriller psicològic de suspens amb el rerefons de les malalties mentals (Barcanova, 2012) on ens presenta el personatge de l’Anna Barral que reapareixerà a “Boig per tu”.

“Ningú és un zombi” guanya el Premi Barcanova infanil l’any 2013, un llibre novament sobre la intolerància i sobre la diversitat social on es persegueix aquell que és diferent. L’autor escriu: “Ningú” és un al.legat contra la intolerància, les diferències de raça, classes socials o idees en temps de agermanament, de globalització on, forçosament, han de quedar abolides totes les fronteres. És també una reflexió com les deficiències psiquiques i físiques esdevenen, sovint murs infranquejables que cal derruir.

Valors com la solidaritat, la companyonia, la lleialtat, la convivència i la pau entre pobles i nacions han de ser difosos des de la infantesa per tal d’evitar després comportaments anòmals i immadurs entre la població adulta. És també, amb el format de comèdia esbojerrada i musical una sátira a la contra de les novel.les i pel·lícules zombis, una aventura de caire fantàstic com ja ens té habituats l’autor dels superventes “666 calaixos” o “El Manuscrit de les Bèsties”…

“La historia d’un zombi bo, -escriu l’autor- d’un infant de deu anys que només cerca amics als quals no els importi el color de la seva pell se’m va ocòrrer fart de veure les tòpiques històries de bons i dolents . I si els zombis, o sigui els diferents, fossin els bons i els humans els dolents? Quin d’ells seria doncs aquell que tingués el cor més gran? I si això passava en una petita escola del nostre pais? D’aquí vaig voler enfilar una historia intensa, apassionada plena de referències cinematogràfiques i literàries que divertís al lector però que alhora li deixés un mal regust de boca i una pregunta als llavis: “Què faig jo per aquells que són diferents, o que, fins i tot, creiem que no són ningú (pidolaires, rodamons, estrangers, vells, gitanos, noiets homosexuals, mares adolescents i altre material de rebuig?

“El meu nom també és ningú”

Jordi Folck és, actualment, professor de “Metodologia de l’activitat publicitària” i de “Redacció en relacions públiques” a l’Escola Superior de Relacions Públiques (UB) i a la Universitat Internacional de Catalunya on imparteix “Creativitat Publicitària”. Ha estat professor associat a la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona i a l’Escola Elisava de Barcelona.

En paral·lel treballa en la seva tesi doctoral en torn el procés de generació d’idees de diversos escriptors internacionals procedents del món de la publicitat.

Aquest any, 2015 té pendents de publicació diversos libres i l’estrena del musical, de la qual n’ha escrit el llibret i les cançons, La guerra dels Xiclets.

L’any 2015 veurà la llum la seva novel·la més ambiciosa i resultat d’un llarg treball de investigació i escriptura “Boig per tu, Carles Sabater” que recull els darrers dies de vida del seu amic i company de classes de teatre, Carles Sabater, l’actor i cantant de Sau.


Qui és Jordi Folck?
Entrevista a televisió